Představení Viktorky

Dobrý den, jmenuji se Viktorka Malinová, je mi 12 let a bydlím v Jablůnce spolu s rodiči a dvěma brášky.

Mám vzácné onemocnění, které má název Rettův syndrom. Jedná se o neurovývojové genetické onemocnění, které se projevuje téměř výhradně u dívek. Základním znakem onemocnění je regres psychomotorického vývoje, který nastává přibližně mezi 6. až 18. měsícem věku a představuje ztrátu téměř veškerých dovedností získaných do tohoto věku. U mě se to projevilo tak, že se sama nemůžu pohybovat, najíst, napít a komunikuji pouze očima. Občas mě také trápí epileptické záchvaty.

Přes všechna omezení, která mám, miluji přírodu, zvířátka a lidi, především své blízké a kamarády ze školy z Horního Lidče a vážím si každé snahy a zájmu ostatních o komunikaci se mnou.

Vaše finanční podpora by mi pomohla ke koupi speciálního rehabilitačního vozíku, jehož cena včetně příslušenství šplhá až k osmdesáti tisícům korun. Stávající vozík byl již několikrát opravovaný a dosluhuje. Díky novému bych mohla pohodlně a bezpečně jezdit na výlety, také mimo asfaltové cesty, do přírody, pokopcích a mých milovaných lesních cestách.

Předem moc děkuji za váš zájem a přeji vám všem překrásné Vánoce.

Zpět na výběr článku