Příběh Alenky Novákové

Hezký podzimní den všem,
mé jméno je Alenka Nováková a na tento svět se dívám svýma zvídavýma očima již 10 let.

Po narození jsem se vyvíjela jako zdravé miminko a učila se všechny věci, které umí děti stejného věku. Po druhých narozeninách se však můj vývoj zastavil. Dříve získané dovednosti a vědomosti jsem postupně začala ztrácet a zapomínat. Nové věci se již naučit nedokážu nebo jen s obrovským úsilím.

Příčinou toho je, že se u mě vyvinulo vzácné genetické onemocnění zvané Rettův syndrom. Projevuje se například i tak, že nemohu správně ovládat své končetiny. Proto se v současné době již neobejdu bez trvalé péče mých rodičů a blízkých, kteří mě musí krmit, přenášet, poskytovat osobní hygienu a spoustu dalšího. Nejvíce mě trápí každodenní velké bolesti bříška, noční děsy, epilepsie a kvůli snížené imunitě i časté respirační nemoci. Nedokážu mluvit, proto vše, co cítím, prožívám nebo potřebuji, se snažím vyjádřit svým pohledem a oči jsou tak mým jediným komunikačním prostředkem.

Můj život není jednoduchý, ale přesto jsem veselá slečna a i když se snažím ze všech sil bojovat se svým osudem, bez mé rodiny a kamarádů, kteří jsou mi velkou oporou, bych to nezvládla.

Mám moc ráda vodu, zvířátka, jízdu na konících (hipoterapii), výlety do přírody a také se vždy těším do „své“ speciální školy nebo do vsetínského Auxilia.

Případnou pomoc od Vás bychom rádi použili na dokoupení nezbytných doplňků pro můj speciální vozík a kočárek, na léčebné přípravky pro zmírnění bolestí a zlepšení imunity a dále na multisenzorické terapie a rehabilitace.

Všem Vám velice děkuji za případnou pomoc a přeji Vám hlavně hodně zdraví a krásný závěr roku.

Zpět na výběr článku